Kasvitaudit

Purjon harmaahome (Botrytis porri) kulkeutuu korjattavan sadon mukana pellolta ja pilaa satoa varastossa.

Purjon harmaahometta voidaan torjua ennen korjuuta kemiallisesti Amistar-, Maatilan Strobi, Amistar Top– ja Signum-, Ortiva ja Mirador 250 SC-ruiskutuksilla sekä viljelykierrolla.

Purjon harmaahome. Kuva: Asko Hannukkala, Luke

Tuholaiset

Sipulikoi (Acrolepiopsis assectella) on 1,5 cm pitkä, ruskeahko koiperhonen, jonka etusiiven takaosassa on kolmionmuotoinen valkea täplä. Sen ruskeapäinen toukka on kellanvihreä. Toukka syö mieluimmin purjon lehtiä, mutta muutkin sipulikasvit kelpaavat sille. Toukka miinaa lehtien yläosaa ja kaivautuu sitten kasvupisteeseen, mistä seurauksena kasvi tulee repaleiseksi ja saattaa kuolla kasvupisteen tuhouduttua. Koi talvehtii aikuisena ja alkaa munia touko-kesäkuun vaihteessa.

Sipulikärpänen (Delia antiqua) on purjon pahin tuholainen. Väriltään sipulikärpänen on harmaa ja tummanviiruinen, jalat ovat mustat. Toukat ovat valkeita, noin senttimetrin pituisia, ja ne elävät sipulin maanalaisissa osissa. Sipulikärpäsen toukat vioittavat juuristoa, jonka vuoksi lehdet kellastuvat ja näivettyvät. Koko kasvi voi kuihtua.

Sipulikärpäsiä ja sipulikoita torjutaan viljelykierron avulla. Viljelmä kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas edellisvuoden viljelmästä. Leviämistä voidaan ehkäistä myös verkoilla ja harsoilla, jotka levitetään heti istutuksen jälkeen. Pyretroidiruiskutuksella voidaan torjua sipulikärpästä ja -koita. Tarkasta pyretroidin käytettävyys ja varoajat Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä. Vuonna 2016 käytössä ovat purjolla Mavrik 2 F, Decis Mega EW 50 / Maatilan Deltametriini, Karate Zeon-tekniikka / Maatilan Syhalotriini2, Fastac 50 EC / Kestac 50 EC / Maatilan Sypermetriini ja Cyperkill 500 EC / Maatilan Sypermax.

Lisäksi biologisella torjuntavalmisteella Turex 50 WP (Bacillus thurengiensis) on Minor use (laajenettu käyttöalue) -hyväksyntä koiperhosten torjuntaan purjolla 30.4.2020 saakka. Minor use –hyväksyntä tarkoittaa, että käyttökohdetta ei ole mainittu valmisteen myyntipäällyksessä ja käyttäjä on yksin vastuussa valmisteen käytöstä mahdollisesti aiheutuvista vahingoista.

Rikkakasvien torjunta

Seuraavassa on lueteltu purjolle sallittuja rikkakasvien torjunta-aineita vuonna 2016. Rikkakasvien kuten muidenkin tuholaisten torjunta-aineet löytyvät kasvinsuojeluainerekisteristä TUKESin nettisivuilta. Rekisterissä on ajantasainen lista sallituista aineista. Viime aikoina rekisteristä on poistunut paljon torjunta-aineita, minkä vuoksi on hyvä käydä tarkistamassa sallittujen aineiden lista määräajoin.

Lentagran WP
Tehoaine: pyridaatti (450 g/kg)

Vaikuttaa rikkakasveihin vain lehtien kautta. Tasainen teho saadaan, kun kaikki rikkakasvit kostuvat. Paras teho saadaan, kun ruiskuttaessa kasvusto on kuiva ja lämpötila yli 8 astetta. Tehoa voidaan täydentää muilla hyväksytyillä valmisteilla.
Tehoaa seuraaviin rikkakasveihin hyvin tai erittäin hyvin: jauhosavikka, pillike, peippi ja peltomatara.
Käyttömäärä 1,5 – 2,0 kg/ha, taimien tulee olla juurtuneita ennen käsittelyä. Kokonaiskäyttömäärä yhden kasvukauden aikana enintään 2,0 kg/ha. Vettä 200 – 400 l/ha. Varoaika 56 vrk.

Boxer Minor use -hyväksyntä
Tehoaine: prosulfokarbi (800 g/l)

Voidaan käyttää aikaisintaan 7 päivän kuluttua istutuksesta. Vaikuttaa pääasiassa maan kautta.
Tehoaa seuraaviin rikkakasveihin: matara, pillike, peltoemäkki, peltolemmikki, ristikukkaiset rikkakasvit, pihatähtimö, peippi, mustakoiso, tädyke, jauhosavikka, kylämaltsa, kylänurmikka, luoho, raiheinä ja rikkapuntarpää. Paras teho saadaan, kun maa on kostea. Ei tehoa heinämäisiin ja leveälehtisiin juuririkkakasveihin.
Käyttömäärä 2 – 4 l/ha. Kokonaiskäyttömäärä yhden kasvukauden aikana enintään 4 l/ha. Vettä 200 – 400 l/ha. Varoaika 80 vrk.
Laajennettu käyttöalue eli Minor use -hyväksyntä on voimassa 28.3.2017 saakka.

Stomp Minor use -hyväksyntä
Tehoaine: pendimetaliini (400 g/l)

Käyttömäärä 2 – 5 l/ha viimeistään viikko istutuksen jälkeen. Varoaika 56 vrk.
Minor use -hyväksyntä on voimassa 31.7.2017 saakka.

Totril Minor use -hyväksyntä
Tehoaine: ioksiniili (225 g/l)

Käyttömäärä 0.2 – 1.0 l/ha taimien juurtumisen jälkeen. Käyttömäärä valitaan rikkakasvien kehitysasteen mukaan: sirkkalehti asteella oleville rikkakasveille Totrilin käyttömäärä on 0,2 – 0,5 l/ha ja – 4 lehtiasteella olevilla 0,4 – 1,0 l/ha. Kokonaiskäyttömäärä kasvukaudella ei saa ylittää 1,75 l/ha. Varoaika 60 vrk.
Minor use -hyväksyntä on voimassa 28.8.2016 saakka.

Aramo
Tehoaine: tepraloksidiimi (50 g/l)

Aramo sopii heinämäisten rikkakasvien kuten kylänurmikan, rikkapuntarpään, luohon, kattaran, raiheinän ja juolavehnän torjuntaan purjon viljelyssä. Aine on lehtivaikutteinen.

Käyttömäärä on 1,0 – 2,0 l/ha riippuen torjuttavan rikan kasvuasteesta. Käytettävä vesimäärä on 100 – 200 l/ha. Varoaika 28 vrk. Huom. Aramo poistuu rekisteristä 30.11.2016, minkä jälkeen käyttö ei ole sallittua.