Hyvin tehty kyntö on onnistuneen muokkauksen lähtökohta. Kyntösyvyyden tulisi olla sama kuin ruokamultakerroksen paksuus eli 20 – 25 cm. Syyskynnetyn maan tasausäestys tehdään pari päivää ennen varsinaista kylvömuokkausta. Keväällä kynnetty maa kuivuu nopeasti, joten se on yleensä laitettava kylvökuntoon vuorokauden kuluessa.

Varhaissatoa varten punajuuren kylvö tehdään heti kun maa on kuivunut muokkauskuntoon. Varhaisessa kylvössä riskinä on taimien virittyminen kukkavartisiksi, jos siementen itämisen jälkeen tulee kylmä sääjakso. Vaarana ovat myös taimien hallavauriot, jos pakkanen laskee alle -7 °C.

Hyvissä olosuhteissa tehty kylvö takaa varmemmin hyvän taimettumisen ja kasvun liikkeelle lähdön.

Kylvömuokkaus

Kylvömuokkauksen yhteydessä tulee pyrkiä välttämään maan tarpeetonta tiivistämistä. Siksi traktorissa tulee käyttää paripyöriä tai leveitä renkaita ja alhaista rengaspainetta.

Parhaiten muokkaukseen soveltuvia työkoneita ovat vaakatasojyrsimet ja riittävän jäykkäpiikkiset äkeet, jotka eivät nosta tuoretta maata pintaan. Kylvömuokkauksen tavoitteena on riittävän tasainen ja sopivan tiivis kylvöalusta, jolloin maan itämisolosuhteet olisivat mahdollisimman optimaaliset. Tavoiteltava muokkaussyvyys on kevyillä mailla 3 – 6 cm ja jäykemmillä maalajeilla 5 – 7 cm.

Kylvötiheys ja kylvösyvyys

Punajuuri kylvetään tasamaalle. Rivivälit (yleisin 47,5 cm) on suunniteltava traktorin raideleveyteen ja työkoneisiin nähden sopiviksi. Itämisen varmistamiseksi siemen sijoitetaan kylvössä kostean maan rajaan. Hikevillä mailla kylvösyvyydeksi riittää 1,5 – 2,0 cm ja jäykemmillä mailla vähän syvempi eli 2,0 – 2,5 cm. Penkkiviljelyssä käytetään kapeampaa riviväliä penkkiin tulevissa riveissä (esimerkiksi 4 riviä 30 cm:n rivivälillä) ja traktorin pyörien kohdalle jätetään suurempi väli.

Kylvössä käytettävä siemenetäisyys valitaan tavoiteltavan kasvutiheyden mukaan. Tiheämmällä kylvöllä tavoitellaan pienempiä punajuuria ja harvemmalla suurempia. Punajuuren siemenelle on tyypillistä, että se voi itää hyvinkin eriaikaisesti varsinkin, jos itämisolosuhteet eivät ole suotuisat.

Yleisesti käytetty kylvötiheys Suomessa on 500 000 kpl hehtaarille.

Punajuuren siemenet ovat kokolajiteltuja ja yleensä valmiiksi peitattuja. Siementen kokolajitelmista yleisin on 3,00 – 3,50 mm kokoluokka.

Pyöreää Pablo-lajiketta viljellään sekä tuoremarkkinoille että teollisuuden sopimustuotantoon. Se on hyvin tolerantti kukkimista vastaan. Sen sisäinen väritys on erinomainen ja juuren pinta on sileä ja tasainen. Naattia luonnehditaan suhteellisen pienikasvuiseksi.

Liian syvään kylvettäessä sirkkataimi joutuu kasvattamaan pitkän sirkkavarren päästäkseen pintaa. 2,5 cm kylvösyvyyttä pidetään maksimina. Kuva: Marja Aaltonen, Luke

Pablo F1-lajike on 1-ituinen. Kylvötiheydellä säädellään punajuuren kokoa. Käytetyin taimiiheys on ehkä 5-7 cm. Kuva: Marja Aaltonen, Luke

Kuivana keväänä kylvösadetus saattaa olla välttämätön, jos pintakosteus ei riitä itämiseen. Kylväkerros pitää olla myös riittävvän tiivis, jotta kosteus ei karkaa. Kuva: Marja Aaltonen, Luke

Erilaisia punajuuren muotoja Kuvassa myös Pablo-punajuurilajike. Kuva: Marja Aaltonen, Luke

Punvalkojuurikas tai raitajuurikas on punajuurikkaan eräs  muoto, Mukulassa keskellä puuosa ja sen ympärillä  näkyvät selvästi kehämäiset jölsikerrokset  ja kuori. Kuva: Marja Aaltonen, Luke