Porkkanamaiden haraus rikkakasvien torjuntaa täydentävänä menetelmänä on viime vuosina ollut vähäistä. Kemiallisen torjunnan rinnalla se on kuitenkin hyvä täydentävä vaihtoehto. Hyvissä olosuhteissa haraus vähentää merkittävästi ruiskutuksista jäljelle jääneitä, vaikeasti torjuttavissa olevia rikkoja.

Porkkanamaan multaus kannattaa aloittaa ennen kuin porkkanan naatti peittää maan. Multaamattomassa pellossa porkkanan kanta nousee juuren kasvaessa pikku hiljaa ylös ja muuttuu vihertäväksi. Ytimen vihreys voi ulottua porkkanassa melko syvällekin lisäten laatuvirheiden määrää. Nantes-tyypin lajikkeilla tämä viherkantaisuus on häiritsevämpi kuin esimerkiksi Fontanalla.

Keltaisen porkkanan viljelyssä multauksen merkitys korostuu. Keltaisten lajikkeiden jalostuksella riittää vielä töitä vihreäkantaisuuden vähentämiseksi. Uusia lajikkeita odotellessa kannattaa siis tehdä kaikki se, mitä  voidaan keltaisten porkkanoiden kannan vihreyden pienentämiseksi.

Multauksessa on tärkeää, että multaa siirtyy sopivasti riville ja taimien tyville. Käytettävä tekniikka riippuu siitä, onko kyseessä tasamaa- vai harjuviljely. Multaus pintalannoitteen levittämisen jälkeen parantaa lannoituksen tehoa.

Nykylajikkeissa kannan vihertyminen vähäisempää. Kuva: Marja Aaltonen, Luke