Terveen, laadukkaan perunan viljely alkaa siemenhuollon järjestämisestä. Miltei kaikki perunan taudit voivat levitä siemenen mukana.

Terve käyttösiemen on tärkein osa tautien ja tuholaisten ennaltaehkäisyä. Hyvään viljelykäytäntöön kuuluu, että sadon käyttömuodosta riippumatta istutetaan ainoastaan terveystarkastettua ja sertifioitua, siemeneksi viljeltyä perunaa.

On myös erittäin tärkeää huolehtia ostetun siemenen oikeasta säilytyksestä sen jälkeen kun siemen on toimitettu tilalle. Ostetun siemenerän kunto pitäisi tarkistaa heti, kun se on toimitettu tilalle ja tehdä mahdolliset huomautukset heikosta laadusta välittömästi siemenen toimittajalle. Siementä ei pidä varastoida suursäkeissä. Varaston lämpötila ei saisi nousta liian korkeaksi edes hetkellisesti.

Siemenhuolto ja lajikevalinta

Tavoitteena on tuottaa erikseen siemen- ja ruoka- tai tärkkelysperuna
→ Näin katkaistaan vaarallisten ja haitallisten kasvintuhoojien leviämisketju.
→ tehdään sopimukset siemenperunatuottajien kanssa, ja ostetaan käyttösiemen kokoperuna tuotannon tarpeeseen.

Tällä hetkellä eri siementaloilla on tarjolla suuri valikoima perunalajikkeita eri käyttötarkoituksiin. Ajantasaisimmat lajikekuvaukset ja tietoa kunkin lajikkeen siemenperunan saatavuudesta löytyy yritysten kotisivuilta.

Boreal

FinPom

HZPC Kantaperuna

Myllymäen Peruna Oy

Perunaseppä Oy

SPK Suomen Siemenperunakeskus

Seitintorjuntatarpeen määrittämiseksi siemenperunasta tutkitaan ennen idätystä seittirupi. Jos siemen on puhdasta, peittausta ei tarvita. Jos tekniikka antaa mahdollisuuden, peittaustarvetta voidaan miettiä vielä uudelleen kylvöhetken olosuhteiden mukaisesti. Maan ollessa kylmää ja märkää peittauksesta voi vielä olla hyötyä, sillä seittiriski kasvaa, jos taimettuminen kestää yli 3 viikkoa. Muun muassa siemenen idätyksellä ja matalaan istuttamisella pystytään taimettumista nopeuttamaan. Jos seittirupea on selvästi näkyvissä, on peittaus joka tapauksessa kannattavaa. Perunaa aikaisin istutettaessa on peittaus aina suositeltavaa.