Erikoistuneilla perunatiloilla perunan osuus peltoalasta on usein 50 – 80 %. Pahimmillaan perunaa viljellään samalla lohkolla miltei joka vuosi. Peruna on kuitenkin herkästi yksipuoliseen viljelyyn reagoiva kasvi, joten riittävän kasvinvuorotuksen aikaansaaminen on perunantuotannon tilakohtaisen jatkuvuuden edellytys.
Kasvinvuorotuksen puuttuminen perunanviljelystä on riski viljelyn jatkuvuudelle, koska:
- Ankeroisriski kasvaa olennaisesti
- Sadon määrä ja laatu heikkenevät
- Multavuus vähenee ja maan rakenne vaurioituu, jolloin maan käsiteltävyys heikkenee
- Rikkakasvilajisto valikoituu ja hankalasti torjuttavat lajit (mm. pähkämö, valvatti, ohdake) lisääntyvät
- Maassa säilyvät taudinaiheuttajat lisääntyvät (kuorirokko ja maltokaarivirus [moptop], perunaseitti, perunarutto, perunanlakaste, punamätä, sydänmätä, kuoppa- ja kurttulaho, varsikuolio [pahkahome], perunaruvet, lehtipolte)
Jatkuvassa perunanviljelyssä maan rakenne vähitellen heikkenee, koska perunasta jää maahan niukasti eloperäistä ainesta. Myös maan runsas käsittely muokkauksessa ja nostossa kuluttaa maan multavuutta. Humuksen väheneminen heikentää maan ilmavuutta ja ravinteiden sekä veden pidättymistä.
Kasvukunnon palauttaminen vaatii viljelykiertoa, jossa on mukana pitkäaikaista nurmiviljelyä. Maan rakenne korjaantuu vain lisääntyneen humuksen, vähentyneen tiivistymisen sekä parantuneen mururakenteen ansiosta. Osaltaan kohonnut satotaso aiheutuu kasvinvuorotuksesta ja edellämainituista seikoista. Osa taas on seurausta maan parantuneesta ravinnetilasta sekä maassa säilyvien ja sitä kautta leviävien tautien ja tuholaisten vähentymisestä. Riittävän usein niitetty nurmi estää rikkakasvien siementämisen ja siemenpankin kasvun.
Kun tilan pinta-ala tai perunanviljelyyn soveltuva peltoala on pieni, kasvinvuorotuksen järjestäminen tuntuu hankalalta. Tilojen välisellä vaihtoviljelyllä voidaan ongelma ratkaista siten, että molemmat osapuolet hyötyvät. Perunalle hyviä esikasveja ovat mm. viljat, heinänurmet ja palkokasvit. Peruna taas on hyvä esikasvi lähes kaikille muille kasveille paitsi itselleen. Rypsi ja peruna eivät sovellu samalle tilalle.
Esimerkiksi karjatila yhteistyökumppanina toisi kiertoon sekä karjanlantaa ja sen sisältämää kaliumia, että nurmea. Karjatila puolestaan saisi yksipuoliseen nurmiviljelykiertoonsa hyvän esikasviarvon omaavan perunan. Karjanlannan käyttö edellyttää ravinteiden analysointia. Varsinkin valmisruokateollisuudelle tuotetun perunan viljelykierrossa karjanlanta pitää sijoittaa heti perunan jälkeen, jotta vältyttäisiin karjanlannan aiheuttamilta laatuongelmilta.
Suositeltavia viljelykiertoja perunalla ovat:
- Perunaa kerran neljässä vuodessa (erittäin hyvä)
- Perunaa kerran kolmessa vuodessa (siihen asti kun ankeroiset ja/tai maalevintäiset taudit yleistyvät)
- Kaksi perunaa peräkkäin + 3 välikasvia
Viljelykiertosuunnitelmaa tehdessäsi ota huomioon myös käyttämäsi kasvinsuojeluaineet ja niiden mahdollinen rajoitettu käyttö peräkkäisinä vuosina.