Ajankohtaisnosto

Kasvinsuojelu »

Siemenhuolto »

Maan kasvukunto »

Peruna (Solanum tuberosum)

Peruna on koisokasvien heimoon kuuluva kasvi, jonka mukulaa käytetään ravintona. Peruna on yksi eniten käytetyistä ravintokasveista Euroopassa ja Etelä- sekä Pohjois-Amerikassa. Peruna kuuluu niiden yhdeksän viljelykasvin joukkoon, joiden avulla tuotetaan 75 prosenttia ihmisravinnosta.

Perunakasvi on kooltaan pieni mutta suurilehtinen. Useimmiten perunan mukulan kuori on ruskea tai keltainen, mutta se voi olla myös violetti, punainen tai vaaleanpunainen. Sisältä peruna on usein vaalea, mutta on mahdollista, että se on sisältäkin kuoren värinen. Se sisältää noin 10–15 % tärkkelystä, vajaat 2 % proteiinia, ja tuoreena myös kohtalaisesti c-vitamiinia, joka kuitenkin osittain tuhoutuu useita kuukausiakin kestävän varastoinnin aikana. Maanpäällisessä osassa saattaa olla myös marjoja, jotka ovat solaniinipitoisuutensa vuoksi myrkyllisiä. Samaan koisokasvien sukuun kuuluu mm. tomaatti. Perunan marjat muistuttavat jonkin verran pieniä tomaatteja.

Suomessa perunat istutetaan pääosin toukokuussa ja kesäkuun ensimmäinen viikko on perinteisesti ollut viimeisiä aikoja (Kustaan päivä). Pääsato korjataan syys-lokakuun aikana. Poikkeuksena muodostavat varhaisperunat, joista ensimmäiset saatetaan nostaa jo toukokuun lopulla. Lounais-Suomessa (erityisesti Rymättylän seudulla) aikaisinta perunaa  istutetaan maaliskuun lopulta huhtikuulle. Viljely tapahtuu erilaisten harsojen ja katemuovien alla, jotta perunaa saataisiin markkinoille mahdollisimman aikaisin. – Usein meillä tulee myyntiin loppukeväästä mm. edullista ruotsalaista varhaisperunaa, joka kilpailee kotimaisen tuotannon kanssa.

Perunaa syödään monella tavalla valmistettuna kuten keitettyinä, paistettuina tai perunamuhennoksena. Kaikkein jauhoisimmat perunat, jotka keitettäessä rikkoontuisivat keitinveteensä, suositellaan höyrytettäviksi kiehuvan veden päällä, mikä on mahdollista välipohjallisella kattilalla, jossa välipohjan muodostaa ritilä. Teollisuus jalostaa perunaa esimerkiksi ranskalaisiksi perunoiksi ja perunalastuiksi eli sipseiksi. Joistakin perunalajikkeista valmistetaan myös perunajauhoa, joka on puhdasta tärkkelystä.