Porkkanakärpänen

Porkkanakärpänen on sarjakukkaisten kasvien tuholainen. Se voi vioittaa myös palsternakkaa. Kuminan lisääntynyt viljely on myös paikallisesti runsastuttanut porkkanakärpäspopulaatioita.

Kelta-ansoja pitäisi olla 3 – 5 kpl jokaisella palsternakkalohkolla, jotta havainnointi olisi luotettavaa. Ansoja tarkkaillaan useamman kerran viikossa ja vaihdetaan viikoittain, tai silloin kun hyönteismäärä pyydyksissä vaikeuttaa laskentaa ja havainnointia. Vaihda ansat myös silloin, kun tuuli tai vesisade on ryöpyttänyt liimapintaan multaa ja roskia.

HUOM!

Pikkulinnut voivat joskus jäädä kiinni liimapyydyksiin. Tällaiset vahingot vältetään, kun käytetään katiskaverkkoa tms. liimapyydyksen ympärillä.

Porkkanakärpänen on 5 – 6 mm pitkä, kiiltävän musta, hoikka kärpänen. Raajat ovat hennot ja ruskeat eikä niissä ole säärikarvoja. Porkkanakärpäsen torjuntakynnys on 5 kärpästä/liimapyydys/ viikko.

Torjunnassa tulisi keskittyä lentävien kärpästen torjuntaan pyretroideilla.

Karate Zeon-tekniikka -valmisteella (lambda-syhalotriini 100 g/l) on Minor use –hyväksyntä (laajennettu käyttöalue) palsternakan tuhohyönteisten torjuntaan 31.12.2016 saakka. Minor use –hyväksyntä tarkoittaa että käyttökohdetta ei ole mainittu valmisteen myyntipäällyksessä ja käyttäjä on yksin vastuussa valmisteen käytöstä mahdollisesti aiheutuvista vahingoista.

Kasvinsuojeluainevalikoima ja mahdolliset käyttökohteet muuttuvat koko ajan. Käytettävissä olevat pyretroidit Tukesin sivuilta.

Aikuinen porkkanakärpänen. (Kuva: Luken arkisto)

Porkkanakärpäsen toukka porkkanan mallossa. (Kuva: Luken arkisto)