Mukulaselleri muodostaa pyöreähkön valkomaltoisen mukulan. Sivujuurien ja lehtien jättämien arpien vuoksi mukula on rosoinen. Mukulasellerin maku on hyvin aromaattinen, hiukan makeaan vivahtava. Hyvä mukula on kiinteä ja painoa voi kertyä jopa yli kilon. Sellerin leikkauspinta tummuu helposti selleristä erittyvien aineiden reagoidessa hapen kanssa. Mukulaselleri sisältää paljon proteiineja ja hivenaineita, erityisesti kaliumia.

Sellerille ominaista on pitkä kasvuaika. Suomen oloissa viljely perustuu taimien esikasvatukseen. Avomaalle taimet istutetaan yleensä toukokuun puolenvälin jälkeen.

Parhaiten sellerille sopivat runsasmultaiset kosteutensa hyvin säilyttävät hietamaat. Selleri suosii viileää ja kosteaa ilmastoa ja riittävää kastelua. Esimerkiksi Kalifornian seudulla sitä viljellään ympärivuotisesti niin, että eri vuodenaikoina viljely on erikoistunut tuotantoon sopivan viileille ylänköseuduille. Pohjois-Amerikassa tuotetaan etenkin lehtiselleriä, mutta pääpiirteissään sellerien kasvuvaatimukset ovat melko samanlaiset.

Taimikasvatus

Selleri vaatii pitkän taimikasvatuksen, sillä siemenen itäminen ja taimien alkukasvu ovat hitaita. Tämän vuoksi käytetään esi-idätettyä siementä.

Esi-idätetyn siemenen käytöllä ja kylvämällä siemen suoraan esimerkiksi Plantek-64 tai Plantek-100 -kennoihin voidaan kasvuaikaa lyhentää 1 – 2 viikkoa verrattuna koulittaviin taimiin. Suositeltava taimikasvatusaika on koulittavilla taimilla (harrasteviljely lähinnä) 65 vrk, pillerisiemenellä 60 vrk ja esi-idätetyllä 55 vrk. Kylvöt tehdään normaalisti maaliskuun 20. – 30. päivän aikoina. Tämän jälkeen trukkilavoille ladotut kennot kääritään kutistemuovilla kosteuden säilyttämiseksi. Lavat pidetään 5 vrk:n ajan lämpöeristetyssä huoneessa tasaisessa +15 °C lämpötilassa.

Idätyksen jälkeen taimet siirretään taimikasvatushuoneeseen. Huomioitavaa on, että myös huoneen pohja on yhtä lämmin kuin ilmakin eli +18 °C. Pilvisinä päivinä lämpötila voi olla 1 – 2 °C alle ja aurinkoisina päivinä 1 – 2 °C yli tämän suosituksen. On varmistuttava siitä, että lämpötila ei taimikasvatuksen aikana putoa alle +15 °C.

Pitkään jatkuvat liian alhaiset tai korkeat lämpötilat saavat aikaan kukka-aiheiden muodostumisen. Tästä voi olla seurauksena myöhemmin kasvukaudella ilmestyvät kukkavarret. Varmistamalla, että yhdessä lokerossa on vain yksi taimi varmistetaan myös tasalaatuinen sato ja kookkaat mukulat. Taimihuonetta on syytä tuulettaa aina, kun se suositeltavien lämpötilojen rajoissa on mahdollista.

Taimikasvatuksen lopulla taimia voidaan karaista tuulettamalla huonetta yötä päivää varoen kuitenkin yöpakkasia. Kastelun yhteydessä annetaan moniravinteista lannoiteliuosta noin 0,1 %:n vahvuisena taimien alkaessa kuluttaa ravinteita. Turpeen puristenesteen johtoluku pidetään 1,5 – 2,5 mS/cm:n välillä. Alkuvaiheessa kastelu tehdään varovasti pienillä vesimäärillä. On syytä varmistua siitä, että kosteus säilyy tasaisena jokaisessa. Kastelut ajoitetaan niin, että kasvusto ennättää kuivua yöksi.

Taimet istutetaan pellolle ilmojen lämmettyä ja pahimpien yöpakkasten mentyä ohitse. Tämä ajankohta on Etelä- Suomessa yleensä toukokuun puolenvälin jälkeen. Hehtaarille taimia istutetaan noin 42 000 kappaletta. Taimien laatu vaikuttaa suuresti viljelyn lopputulokseen, sen vuoksi siihen kannattaa panostaa.

Biologiset valmisteet Mycostop, Prestop ja Prestop Mix on hyväksytty taimivaiheen kasvitautitorjuntaan.

Lajikkeet

Teollisuuden viljelyyn käytetään lähes yksinomaan esi-idätettyä Diamant-lajiketta.  Siemenliikkeiden sivuilta voi tutustua uusien lajikkeiden tarjontaan ( esim. www.hl-vihannes.fi/tuotteet/berner.fi , http://www.helle.fi/, http://www.sgnieminen.fi/ammattiviljely/vihannesviljely/.  Ulkomaisilta sivuilta löytyy suurien jalostajatalojen siementarjontaa, mm. USA:sta, jossa sellereitä viljellään paljon.  – Googlaamallakin saa hyviä vinkkejä ;).