Porkkanakärpänen on sarjakukkaisten kasvien tuholainen. Se voi vioittaa myös selleriä.
Tutkimukset osoittavat, että eteläisellä sopimusviljelyalueella porkkanakärpäsen esiintyminen on hyvinkin tavallista, joskin paikallista. Kuminanviljely on runsastuttanut porkkanakärpäsen esiintymistä.
Kärpästen havainnointiin käytetään kelta-ansoja. Ansoja pitäisi olla 3 – 5 kappaletta jokaisella lohkolla, jotta havainnointi olisi riittävän luotettavaa. Vaihda ansa viikoittain, tai silloin kun hyönteismäärä pyydyksissä vaikeuttaa laskentaa ja havainnointia. Vaihda ansa myös silloin, kun tuuli ja vesisade on ryöpyttänyt liimapintaan multaa ja roskia.
Huom! Pikkulinnut voivat joskus jäädä kiinni liimapyydyksiin. Vahingot vältetään, kun laitetaan katiskaverkkoa liimapyydyksen ympärille.
Porkkanakärpänen on 5 – 6 mm pitkä, kiiltävän musta, hoikka kärpänen. Raajat ovat hennot, eikä niissä ole säärikarvoja. Se on melko helposti tunnistettavissa. Porkkanakärpäsen torjuntakynnys on 5 kärpästä/liimapyydys/viikko.
Torjunnassa tulisi keskittyä lentävien kärpästen torjuntaan pyretroideilla ja tarkistaa niiden käytettävyys KemiDigistä.


Yläkuvassa porkkanakärpäsaikuinen. Kuva: Anne Nissinen, Luke. Alakuvassa kaalikärpäs- ja ripsiäisverkkoa. Kuva: Marja Aaltonen, Luke.
Kuminapellot lisäävät paikallisesti myös porkkanakärpäsen populaatioita. Kuva: Marja Aaltonen, Luke
