Mukulasellerin kuten muidenkin sarjakukkaisten kasvien kasvitauteja ehkäistään parhaiten hyvällä viljelykierrolla.

Mukulasellerin laikkutauteja aiheuttaa etupäässä Septoria apiicola-sieni. Sellerinlehtilaikku leviää sellerikasvustoon pääasiassa saastuneista siemenistä. Tautia voidaan torjua siementen peittauksella, mutta vaikka tauti on siemenlevinteinen, sen itiöt säilyvät sellerin ja lähisukuisten kasvien jäänteissä pellolla sekä leviävät tuulen ja veden mukana.

Varhaisimmat oireet ovat kellertävät pienet laikut molemmin puolin lehteä. Myöhemmin laikut kuivuvat ja muuttuvat paperisiksi, Voimakas saastunta tuhoaa nopeasti lehdistöä, jolloin lehtien yhteyttäminen heikkenee ja kasvu kärsii.

Sienitautien torjunnassa on oltava riittävän ajoissa liikkeellä, jotta ruiskutuksista saataisiin paras mahdollinen hyöty. Oireiden näkyessä tautia on kasvustossa yleensä jo varsin paljon.

Sellerin lehtilaikku. Kuva: Luken arkisto

Mukulasellerin kasvitaudit ja niiden isäntäkasvit

Avaa pdf-taulukko tästä »

 Myös Cercospora apii aiheuttaa tyypillisiä lehtilaikkuja sellerinsukuisten kasvien naatteihin syyskesällä. Porkkanan monokulttuurissakin Cercospora-laikut yleistyvät ja heikentävät osaltaan naatin kestävyyttä. Alternaria sp. -sieni voi myöskin lakastuttaa sellerin naatteja.

Sarjakukkaisten kasvien Cercospora-sieni ei tartuta juurikkaita eivätkä juurikkaiden Cercospora-lajit tartuta sarjakukkaisia.

Sellerin lehtilaikkutaudin torjuntaan voidaan käyttää 7 – 14 vrk välein suoritettavia ruiskutuksia Amistar- ja Ortiva -valmisteilla minor use-luvalla.

Molemmilla on sama tehoaine atsoksistrobiini, jota käytetään maksimissaan 2l/ha vuodessa. Varoaika on 14 vrk.

Signumia voidaan käyttää mukulasellerille sienitautien torjuntaan 14 vrk varoajalla.

Huomaa, että atsoksistrobiinivalmisteista Maatilan Strobi AM ja Mirador 250 SC on hyväksytty varsisellerille muttei mukulasellerille.