MUKULASELLERI (Apium graveolens var. rapaceum)
Selleri on Etelä- ja Keski-Euroopasta kotoisin oleva viljelykasvi, josta on kehitetty useita viljelymuotoja. Meillä salaateissa ja liemijuureksena sekä mausteena käytettävän mukulasellerin (Apium graveolens var. rapaceum) juurimukula on turpea, noin kilonpainoinen pyöreähkö juures.
Se on eri muotoineen vanha hyötykasvi, jota käytettiin lääke- ja maustekasvina jo antiikin aikana (sellerin nimi tulee kreikan kielestä). Suomessa alkoi viljelty 1800-luvulla herraskartanoissa ja vanhoissa pappiloissa. Varsinainen sellerin villimuotojen jalostaminen kohti nykyisiä tyyppejä alkoi Italiassa ja Ranskassa 1400-luvulla. Villiä kantamuotoa tavataan Euraasian kosteikoissa ja ranta-alueilla Kaukasukselta Skandinavian eteläosiin asti.
Sellerien esikasvatus aloitetaan helmi–maaliskuussa, 2-2,5 kk taimikasvatuksella.