Ajankohtaisnosto

Rikkakasvien torjunta »

Ajankohtaisnosto

Kasvitautien
torjunta »

Ajankohtaisnosto

Tuholais-
torjunta »

PORKKANA (Daucus carota)

Porkkana on tärkein juureksemme. Suomessa sitä syödään kaikista avomaalla viljellyistä vihanneksista eniten. Porkkanaa on tiedetty viljellyn jo 1100-luvulla Espanjassa ja Vähä-Aasiassa. Sitä käytettiin tuolloin ravintokasvina, lääkekasvina ja värjäysaineena. Vanhimmat porkkanat olivat väriltään kirkkaanpunaisia, mustia ja keltaisia. Tuttu oranssi porkkana kehitettiin Hollannissa 1700-luvulla. Oranssin värin aiheuttaa karoteeni, A-vitamiinin esiaste. Mitä pidempään porkkana on saanut kasvaa maassa sen vitamiinipitoisempi se on.

Meillä viljellään myös keltaisia ja punaisia porkkanalajikkeita, kylläkin vain sangen pieniä määriä.

Monet värilliset lajikkeet muistuttavat villiporkkanaa. Kuva: Marja Aaltonen, Luke